Kiedy poznamy stanowisko rządu ws. wspólnego HTA?

Już w tym tygodniu poznamy stanowisko rządu w sprawie sprawie m.in. projektu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE w zakresie oceny technologii medycznych, które wprowadziłoby wspólną, europejską ocenę HTA dla technologii medycznych.

"Stanowisko rządu (dotyczące projektu Parlamentu Europejskiego i Rady UE- przyp. redakcji) zostanie omówione na posiedzeniu Sejmowej Komisji do Spraw Unii Europejskiej, które jest zaplanowane na 22 marca br. Ujawnienie szczegółowego stanowiska w mediach na obecnym etapie mogłoby mieć negatywny wpływ na przebieg negocjacji w Radzie UE i osłabić pozycję negocjacyjną Polski"- poinformował Krzysztof Jakubiak, rzecznik prasowy ministra zdrowia .

Przypomnijmy, że obecnie państwa członkowskie dyskutują nad możliwością wdrożenia wspólnej oceny HTA w Unii Europejskiej. Zarówna Rada, jak i Parlament Europejski uznały, że wspólna, unijna współpraca w zakresie technologii medycznych może wspierać proces podejmowania decyzji przez państwa członkowskie.

Europejska inicjatywa nie został jednak pozytywnie przyjęta m.in. przez przedstawicieli krajowych wytwórców leków. Zdaniem Grzegorza Rychwalskiego, wiceprezesa Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego, przyjęcie unijnej regulacji sprawi, że polski rząd straci wyłączne kompetencje do kreowania krajowej polityki lekowej.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.