Eksperci PAN: maseczki nie ochronią przed koronawirusem

Na stronie Państwowej Akademii Nauk ukazały się materiały edukacyjne, dotyczące nowego koronawirusa SARS-CoV-2, wywołującego chorobę COVID-19. Eksperci rozwiewają w nich mity dotyczące m.in. zabezpieczania się przed zakażeniem koronawirusem za pomocą maseczek oraz zażywania suplementów diety mających wzmocnić odporność organizmu.

Autorzy opracowania: prof. dr hab. n. med. Dominika Nowis z Zakładu Medycyny Genomowej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz dr hab. n. med. Jakub Gołąb z Zakładu Immunologii WUM zaznaczają, że maseczki chirurgiczne nie chronią przed zakażeniem wirusem - ich rola polega jedynie na nieznacznym ograniczaniu rozprzestrzeniania wirusów przez osoby już zakażone, ale pod warunkiem, że przebywając w miejscach publicznych, osoby te regularnie i często zmieniają te maseczki na nowe.

„Wzmacniacze odporności” nie chronią przed koronawirusem

Eksperci PAN podkreślają także, że nie istnieją żadne leki, które mogłyby wzmocnić odporność człowieka i uchronić go przed zakażeniem. "Wszelkie preparaty witaminowe, mieszanki minerałów i witamin, naturalne wyciągi roślinne i zwierzęce, a w szczególności preparaty homeopatyczne, które przedstawiane są jako "wzmacniacze odporności", nie mają żadnego znaczenia dla rozwoju odporności przeciwzakaźnej. Nigdy nie wykazano ich działania wspomagającego pracę układu odpornościowego, a ich reklamowanie jako preparatów wzmacniających odporność jest zwykłym oszustwem" - stwierdzają.

Jednocześnie uspokajają, że układ odpornościowy człowieka jest przygotowany na rozwój skutecznej odpowiedzi przeciw koronawirusowi, a ogromna większość zakażeń kończy się rozwojem skutecznej odpowiedzi immunologicznej i eliminacją patogenów z naszego organizmu.

"Należy podkreślić, że odpowiedź immunologiczna zaczyna się rozwijać dopiero po kontakcie z fragmentami (zwanymi antygenami) wirusa. Przed wniknięciem wirusów do organizmu człowieka liczba komórek układu odpornościowego (limfocytów) w krwiobiegu, jest niewystarczająca i, na dodatek, limfocyty te nie są jeszcze gotowe do obrony. Dopiero po wstępnym rozpoznaniu wirusa, w limfocytach rozpoczynają się procesy określane jako dojrzewanie powinowactwa, które doprowadzą do wykształcenia komórek zdolnych do rozpoznawania antygenów określonego wirusa znacznie precyzyjniej (nawet miliony razy lepiej), po drugie – w wyniku ich namnażania zwiększy się ich liczba w krwioobiegu i po trzecie – komórki te nabędą odpowiednich właściwości, dzięki którym będą mogły skutecznie przeciwstawić się wirusowi oraz wyeliminować zakażone nim komórki" - wyjaśniają eksperci.

Jak nie osłabiać działania układu odpornościowego

Właściwie postawiony problem to zatem nie jak wzmacniać, ale jak nie osłabiać układu immunologicznego. Immunolodzy przypominają, że do czynników, które osłabiają funkcjonowanie układu odpornościowego i których należy unikać, należą:

  • nadmierne i długotrwałe spożywanie alkoholu, palenie tytoniu, przyjmowanie narkotyków,
  • przewlekły deficyt snu,
  • nieprawidłowe odżywianie się (niedożywienie, awitaminoza, ale również patologiczna otyłość),
  • brak wysiłku fizycznego.

Co wiemy o koronawirusie SARS-CoV-2?

Koronawirus SARS-CoV-2 jest bardzo zakaźny, ale daleko mu do zakaźności wirusów od dawna znanych ludzkości, takich jak wirus odry czy ospy wietrznej. SARS-CoV-2 nie jest wirusem o wyjątkowo dużej zjadliwości. Już teraz można powiedzieć, że większość osób zakażonych tym wirusem doświadcza niezbyt nasilonych objawów, które pojawiają się między 2. a 14. dniem od zakażenia. Charakterystycznymi objawami choroby COVID-19, wywołanej przez wirus SARS-CoV-2, są gorączka, męczący kaszel, uczucie duszności, a w wyjątkowych wypadkach – problemy z oddychaniem.

Zwiększone ryzyko ciężkich powikłań (w tym prowadzących do śmierci) dotyczy przede wszystkim osób mających deficyty odporności (wrodzone lub nabyte, np. wynikające z przyjmowania leków o działaniu immunosupresyjnym), niedożywionych, z zaawansowanymi nowotworami, niekontrolowaną cukrzycą, zaawansowaną niewydolnością krążenia, ciężkimi chorobami płuc, wątroby, nerek czy po zabiegach chirurgicznych. Szczególnie podatną grupą chorych są osoby starsze, u których ze względu na zaawansowany wiek, a przede wszystkim z powodu towarzyszących przewlekłych chorób, układ odpornościowy może działać mniej sprawnie.

Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem

Zalecane są:

  • częste mycie rąk,
  • unikanie bliskiego kontaktu z osobami, które mają gorączkę i kaszlą (najlepiej w ogóle unikać miejsc, w których dochodzi do tłumnych zgromadzeń),
  • unikanie kontaktu ze zwierzętami (szczególnie dzikimi),
  • przejście na dietę roślinną, a już w szczególności unikanie konsumpcji surowego mięsa i mleka,
  • dbanie o higienę miejsc, w których przygotowuje się posiłki,
  • zaszczepienie się przeciwko często występującym chorobom zakaźnym, jak grypa czy zapalenie płuc wywołane przez pneumokoki.

Źródło: PAN

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione.

Komentarze